Egy pólós vallomásai – dokumentumfilm

A 80 éves Kárpáti György a mai napig a “legfiatalabb” olimpiai aranyérmes vízilabdázó (17 évesen már bajnok a magyar válogatottal). A Halhatatlan Magyar portolók Egyesülete elnökének pályáját gyerekkorától napjainkig követjük. A váltakozóan humoros és drámai történetek az élsportok felől közelítve érintik az elmúlt 70 év magyar történelmének jelentősebb állomásait, s közben kibontakozik egy különleges egyéniség portréja.

Stáblista:

rendező: Káel Csaba
forgatókönyvíró: Káel Csaba
operatőr: Somlai Dávid


Soha nem látott felvételek a magyar hősről

Nagy tapsot kapott a díszbemutatón a 80. születésnapját jövő kedden ünneplő Kárpáti Györgyről, a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázóról, a Nemzet Sportolójáról készült, Gyurika – Egy pólós vallomásai című dokumentumfilm.

Káel Csaba 50 perces alkotásának péntek esti, az Uránia Nemzeti Filmszínházban megtartott zártkörű vetítésén az egykori olimpiai aranyérmes csapattársak – Ambrus Miklós és Bodnár András – mellett a magyar sport és a vízilabdázás kiemelkedő alakjai, klubja, a Ferencváros vezetői, valamint barátok és családtagok vettek részt. Többek között Kásás Zoltán és fia, Tamás, Gyarmati Andrea, valamint Fenyvesi Csaba is jelent volt.

A rendező Káel Csaba a díszbemutatón azt mondta, a forgatások kapcsán egy évet tölthetett el a pólóslegenda társaságban, s ezt az időszakot nagy élménynek nevezte. Az utánozhatatlan humoráról ismert Kárpáti György a filmben sem hazudtolta meg magát, egyéniségéhez hűen számos érdekes történeten keresztül idézte fel életét és sikerekben gazdag pályafutását. A főszereplő a forgatás kedvéért maga is vízbe szállt – igaz, már csak labda nélkül.

A robbanékonyságáról híres Kárpáti elmondása szerint vizes karrierjét műugróként kezdte, úszóként folytatta, csak ezután tért át a vízilabdázásra, s utóbbi sportágnak máig ő a legfiatalabb olimpiai bajnoka. A film egyik üde színfoltja, hogy a stáb elkísérte “Gyurikát” Rómába, amikor meglátogatta barátját Carlót, vagyis Bud Spencert, aki az olasz vízilabda-válogatott tagjaként többször játszott Kárpáti ellen. Carlo Pedersoli a találkozó során az általa ismert legnagyobb sportembernek nevezte a háromszoros olimpiai bajnok magyar vízipólóst, akinek pályafutásáról és erényeiről a közelmúltban elhunyt csapattárs, Konrád János is beszél a filmben.

Káel Csaba alkotása Kárpáti György visszaemlékezései, valamint archív felvételek alapján felidézi az emlékezetes 1956-os melbourne-i magyar-szovjet mérkőzést, amely az olimpiai aranyéremről döntött. A pólós bevallotta: tulajdonképpen jó viszonyban voltak az ellenfél játékosaival, ám az 1956-os forradalom szovjet hadsereg általi vérbefojtása különös jelentőséget adott annak az összecsapásnak. Elismerte: az ott történteket a média akkor kissé eltúlozta. A pólós megemlítette még azt is, hogy Melbourne után néhány hónapig az Egyesült Államokban élt, s az 1957 tavaszi amnesztia idején, a vízipólózás, valamint későbbi első felesége iránt érzett szerelme miatt tért haza.

A meghívottak a filmbemutató után köszöntötték fel közelgő 80. születésnapja alkalmából Kárpátit, a pohárköszöntőt Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke mondta.

Forrás: MTI, Kultúrpart


“Ötször annyit dolgozom, mint korábban bármikor” – interjú a 80. születésnapját ünneplő Kárpáti Gyuri bácsival

„Gyurika – Egy pólós vallomásai” – ez a címe a Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázóról készült dokumentumfilmnek, amelynek zártkörű díszbemutatóját pénteken este tartották a budapesti Uránia Filmszínházban. Az előadás után ünnepség keretében köszöntötték a legendás pólóst, aki jövő kedden ünnepli 80. születésnapját. A dokumentumfilm egy későbbi időpontban a közmédián is látható lesz. A telesport.hu munkatársa ez alkalomból beszélgetett a Nemzet Sportolójával.

- Milyen volt a forgatás hangulata?

- Mindvégig nagyon jól éreztem magam. Profikkal dolgoztam együtt, és azt hiszem, igazi profi munkát végeztünk.

– Melyik a legkedvesebb jelenete?

- Másfél évig vettük fel a filmet, ez idő alatt számtalan izgalmas dolog történt. A legszebb pillanatokat akkor éltem át, amikor Bud Spencer római lakásán forgattunk. A világhírű olasz színészhez hetvenéves barátság fűz, ennyire közeli barátom csak Gyarmati Dezső, Puskás Öcsi és Papp Laci volt.

A „Gyurika – Egy pólós vallomásai” című dokumentumfilmet Káel Csaba rendezte. Nagy Endre producer elmondta, eredetileg úgy volt, hogy Bud Spencer is ott lesz a pénteki díszbemutatón, de a világhírű olasz színész németországi forgatása miatt végül nem tudott eljönni.

- Mivel tölti a napjait?

- A születésnapomra készülök. Félre a tréfával, hét különböző szervezetben vagyok elnökségi tag, a Halhatatlanok Klubjától a Magyar Olimpiai Bizottságig. Nyolcvanéves koromban ötször annyit dolgozom, mint korábban bármikor. Pihenni egyáltalán nincs időm, ami persze nem feltétlenül baj.

- Pályafutása melyik mérkőzésére emlékszik a legszívesebben?

- Az 1952-es helsinki olimpia döntőjére, hiszen ott 16 évesen aranyérmes lehettem. Ennél emlékezetesebb dolog nem történt velem. Rendkívül büszke vagyok arra, hogy a mai napig én vagyok a vízilabdázás legfiatalabb olimpiai bajnoka. Hatvanhárom év telt el azóta, de senkinek sem sikerült megdöntenie ezt a csúcsot.

- Kijár még pólómérkőzésekre?

- Igen, de már csak az éles meccsekre. Akkor megyek, ha a horvát, a szerb vagy a montenegrói csapat a magyar válogatott ellenfele. Ezek rendkívül erős ellenfelek, így mindig garantált, hogy nagy küzdelmet láthatok.

- Mi a véleménye a jelenlegi magyar férfi válogatottról?

- Nagyon ügyesek a fiúk, bár legutóbb ugye 9-5-re kikaptak a horvátoktól, ami nem tetszett, hiszen nagy különbséggel szenvedtek vereséget. Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy jó a csapat, jó az edző, de a többi rivális is legalább ilyen jó. Jövőre a riói olimpián az első hatban végez majd Benedek Tibor együttese. Akár aranyérmes is lehet a magyar válogatott, de az is előfordulhat, hogy csak hatodik lesz, hiszen rendkívül kiegyenlített a mezőny. Így volt ez a mi időnkben is, de nekünk szerencsénk volt, mindig nyertünk.

Forrás: Riskó Márton/telesport.hu


Dokumentumfilm készül Kárpáti György sportpályafutásáról.Ebből az alkalomból találkozott római lakásán Carlo Pedersoli, közismertebb nevén Bud Spencer színész, korábban válogatott olasz vízilabdázó a régi nagyhírű ellenféllel, majd baráttal, Kárpáti Györggyel és idézték fel közös élményeiket.